Nieuws

Nationale sportweek: bewegen is gezond

Nationale sportweek: bewegen is gezond

Het is de Nationale sportweek. Bewegen is gezond. Het helpt overgewicht en andere aandoeningen te voorkomen, het maakt het lichaam sterk en verbetert de conditie bij regelmatig bewegen. Je voelt je fitter en hebt meer energie. Bewegen is voor veel mensen ook een manier om te ontspannen en nieuwe mensen te ontmoeten. Even stoom afblazen na een drukke dag. Lekker de natuur in op de fiets of ontspannen een paar baantjes trekken in het zwembad of in groepsverband bewegen. Er zijn veel manieren om in beweging te blijven. Er is vast iets te vinden dat bij u past, of u nu een extra blokje om gaat met de hond of liever aan Tai Chi doet. Maar is bewegen ook gezond als je reuma hebt?

 

 

Regelmatig bewegen is goed omdat het:

  • botontkalking tegengaat
  • gewrichten soepel houdt
  • spieren sterker maakt
  • goed is voor je conditie
  • hart en longen sterker maakt
  • het vetpercentage vermindert
  • cholesterol verlaagt

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewegen met reuma

Juist als je reuma hebt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Het maakt botten en spieren sterk en gewrichten soepel. De gewrichten raken niet méér beschadigd door beweging. Maar niet iedereen kan evenveel en even intensief bewegen. Verschillende zaken spelen daarbij een rol, zoals de conditie van uw spieren en gewrichten en uw conditie in het algemeen. Ook is van belang welke vorm van reuma u heeft en of u nog andere aandoeningen heeft.

 

 

Ontstekingsreuma 

Ontstekingsreuma kent rustige en actieve periodes. Als u ontstekingsreuma heeft en uw aandoening is actief, heeft u veel last van ontstekingen. U kunt in zo’n periode het best rustig aan doen. Normaal bewegen of oefenen is belangrijk om stijfheid te voorkomen, maar doe niet te veel.  U kunt weer meer doen als de aandoening rustiger wordt, ook al voelen uw gewrichten dan misschien pijnlijk of stijf aan.

 

Artrose

Bij Artrose is het kraakbeen minder goed van kwaliteit. Uw botten kunnen daardoor tegen elkaar aan gaan schuren. Dat veroorzaakt pijn, stijfheid en soms ook zwelling.

U kunt hierdoor moeite krijgen met bewegen. Toch kunt u het best wél blijven bewegen. De stijfheid neemt dan af. Het kraakbeen raakt door beweging niet méér beschadigd.

 

Wekedelenreuma 

Het veroorzaakt pijn aan het bindweefsel, vooral rondom de gewricht(en). Ook bij deze vorm van reuma is het goed om te blijven of te gaan bewegen. Pijn en stijfheid kunnen daardoor verminderen.

Overleg met een oefen- of fysiotherapeut waar u op moet letten tijdens het bewegen.

 

Respecteer uw grenzen

Beweeg verstandig en respecteer uw eigen grenzen. Houd rekening met de belastbaarheid van uwgewrichten. Probeer niet te lang in één houding te bewegen of te veel in één keer te doen. Bouw het langzaam op. Dit geldt voor het aantal bewegingen dat u maakt, hoe lang u de bewegingen uitvoert en de zwaarte ervan. Neem ook voldoende rust. Daarmee voorkomt u overbelasting en het geeft uw lichaam de kans om weer bij te komen als u actief bent geweest. Het is aan u om een goed evenwicht te vinden tussen activiteit en voldoende rust. Waar die balans is voor iedere persoon en voor iedere situatie verschillend.

 

Verstandig belasten

In principe raken gewrichten niet méér beschadigd door beweging. Zelfs niet als u intensief beweegt. Zorg er wel voor dat u op de juiste manier beweegt en dat u niet te veel van uw lichaam vraagt. Probeer pijnklachten na het bewegen zoveel mogelijk te voorkomen. Om te voorkomen dat u meer klachten (en daarmee beperkingen) krijgt, is het belangrijk om uw gewrichten goed te beschermen. Dit betekent dat u uw gewrichten zó belast dat ze dit goed aankunnen. Daarvoor is het belangrijk dat u weet wat de belastbaarheid is van uw gewrichten. De belastbaarheid van een gewricht wordt onder andere bepaald door de conditie van het gewricht en de mate waarin u last heeft van ontstekingen. U kunt de belastbaarheid van uw gewrichten vergroten door uw spieren te versterken. Sterke spieren geven uw gewrichten namelijk steun en zorgen voor een betere schokdemping. Het gewricht kan daardoor meer hebben. Een oefen- of fysiotherapeut kan adviseren welke beweegactiviteiten geschikt voor u zijn en hoe intensief u deze kunt uitvoeren. U kunt zonder verwijzing bij een therapeut terecht.

 

Een activiteit kiezen

Alleen of in een team? Rustig aan of intensief? Kies een activiteit die u leuk vindt en die bij u past. U houdt het bewegen dan veel gemakkelijker vol.

 

Advies

Voor advies over beweegactiviteiten die bij u passen, kunt u terecht bij een oefen- of fysiotherapeut. Ook bij het sportloket kunt u terecht voor persoonlijk sport- en beweegadvies. U komt hier terecht via een doorverwijzing van uw behandelaar, bijvoorbeeld uw huisarts, fysiotherapeut, reumatoloog of revalidatiearts.

U krijgt informatie die u nodig heeft om buiten de revalidatie-instelling verder te kunnen bewegen en sporten. Het sportloket helpt bij het vinden van een passende sportactiviteit in uw woonomgeving. Het doel is om tot een actieve levensstijl te komen. U vindt het sportloket bij de instelling (ziekenhuis of revalidatiecentrum) waar u onder behandeling bent. Niet alle instellingen beschikken over een sportloket. Meer informatie staat op de website van Stichting Onbeperkt Sportief.

 

Liever samen?

U bent vast niet de enige in uw regio die het leuk zou vinden om een bepaalde activiteit te doen. Samen bewegen is vaak leuker dan alleen. Ook kan het helpen om toch te gaan bewegen als u eigenlijk niet zoveel zin heeft of vermoeid bent. Misschien is er bij u in de buurt een leuke vereniging waarvan u lid kunt worden. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige wandelvereniging of een sportieve zwemclub.

Voor meer informatie over beweegactiviteiten bij u in de buurt kunt u ook terecht bij een oefen- of fysiotherapeut. Daarnaast organiseren veel lokale reumapatiëntenverenigingen verschillende beweegactiviteiten speciaal voor mensen met een reumatische aandoening. Kijk op de reumabeweegwijzer welke activiteit bij u in de buurt wordt georganiseerd.

 

Bewegen als u weinig te besteden heeft

Wilt u of moet u bewegen of sporten vanwege uw reumatische aandoening, maar kunt u dit moeilijk zelf betalen? Mogelijk kunt u financiële steun krijgen vanuit de gemeente of via uw zorgverzekeraar.

Sommige gemeenten hebben een speciale kortingspas of regelingen om sport- en beweegactiviteiten voor iedereen betaalbaar te houden. Deze regelingen kunnen per gemeente verschillen. Informeer daarom bij uw eigen gemeente wat voor u de mogelijkheden zijn. Uw zorgverzekering vergoedt soms vanuit uw aanvullende zorgverzekering bepaalde beweegactiviteiten. De voorwaarden en de vergoedingen zijn per zorgverzekeraar en per aanvullend pakket anders. Informeer daarom bij uw eigen zorgverzekeraar of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

 

Waar kunt u terecht?

Reumabeweegwijzer
Keuzehulp voor het vinden van een beweegactiviteit bij u in de buurt.
Website: www.reumabeweegwijzer.nl

 

Alles over sport
Website: www.allesoversport.nl

 

Kies uw Reumazorg
Voor het vinden van een in reuma gespecialiseerde fysio- of oefentherapeut.
Website: www.kiesuwreumazorg.nl

 

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
Website: www.defysiotherapeut.com

 

Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck
Website: vvocm.nl

 

Specialisten rondom uw eigen deur:

Natuurlijk hebben we in de regio meerdere fysiotherapeuten met kennis van zaken, sportscholen en andere beweegspecialisten. Meerderen adverteren in dit kwartaalblad. Stuk voor stuk mensen met kennis van zaken. U vindt hen regionaal.

______________________________________________________________________

Als u terugdenkt aan de sponsorloop van 12 september krijgt u mogelijk zin om vaker te wandelen. U kunt u opgeven voor de RPV-wandelgroep. Dat kan bij Mw. Paulien de Vries per mail fambdevries@gmail.com 

of telefonisch 0527 - 795123. 

Gepubliceerd op woensdag 23 september 2020

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'