Nieuws

5,2 miljoen voor onderzoek jeugdreuma

5,2 miljoen voor onderzoek jeugdreuma

Een uniek internationaal netwerk van Nederlandse en Canadese onderzoekers, genaamd UCAN CAN-DU, gaat onderzoeken hoe het een personalized medicine behandeling van kinderen met jeugdreuma mogelijk kan maken. Jeugdreuma (Juveniele idiopathische artritis -JIA) is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen bij kinderen. Het treft meer dan 20.000 kinderen in Canada en Nederland.

 

Jeugdreuma heeft een enorme impact op het kind en het gezin. Bij veel kinderen met jeugdreuma blijft de ziekte ook actief als ze volwassen zijn. Een op de drie kinderen met jeugdreuma krijgt op dit moment biologische medicijnen. Hoewel behandeling met biologische medicijnen het ziekteverloop enorm kan verbeteren, hebben gebruikers vaak te maken met ernstige bijwerkingen zoals infecties en resistentie tegen de medicijnen.

 

Samenwerking CIHR, ZonMw en Reumafonds                                                                         

In 2016 daagden CIHR, ZonMw en het Reumafonds samen wetenschappers uit om tot een onderzoeksvoorstel te komen dat in vijf jaar tijd de basis legt voor een nieuwe aanpak van ontstekingsreuma. Personalized medicine was daarbij het sleutelwoord. Henk Smid, directeur ZonMw: ‘Bij de behandeling van reuma gaat het om kostbare geneesmiddelen met een zeer krachtige werking, maar ook vaak met ernstige bijwerkingen. Wij willen daarom in de reumatologie personalized medicine stimuleren, behandeling op maat.’

 

Biomarkers bepalen straks de juiste behandeling                                                                       

Het winnende onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Nico Wulffraat (Wilhelmina Kinderziekenhuis) en de Canadese arts prof. dr. Rae Yeung (Toronto’s Hospital for Sick Children). Hun onderzoek moet resulteren in behandelingen die afgestemd zijn op ieder kind. Met effectieve, biologische medicijnen en zonder alle ernstige bijwerkingen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde biomarkers kunnen voorspellen hoe patiënten reageren op de behandeling met biologische medicijnen. Door biomarkers in bijvoorbeeld het bloed van de kinderen te meten, kan straks worden bepaald welk medicijn het best zal aanslaan bij de jonge patiënt. Dit voorkomt dat kinderen moeten starten met medicijnen die niet het gewenste effect hebben. Lodewijk Ridderbos, directeur Reumafonds, is zeer verheugd: ‘We zijn ervan overtuigd dat UCAN CAN-DU innovaties in reuma-onderzoek gaat opleveren en artsen helpt bij het stellen van de diagnose en het bepalen van de juiste behandeling op maat. Naast dat dit onderzoek de medische gemeenschap verder helpt, zal het vooral de kwaliteit van leven bij jonge patiënten te verbeteren.                                                      

 

Meer patiënten, betere zorg                                                                                                             

Om behandeling op maat mogelijk te maken, zijn gegevens nodig over zoveel mogelijk patiënten. Nederland en Canada beschikken over vergelijkbare patiënten-cohorten en hebben excellente reuma-onderzoekers. Het bij elkaar brengen van deze cohorten en de onderzoeksexpertise in één netwerk betekent een enorme stap in de ontwikkeling van personalised medicine. Hani El-Gabalawy, wetenschappelijk directeur van het Institute of Musculoskeletal Health and Arthritis CIHR: ‘Ik verwacht veel van dit netwerk. Nederland staat wereldwijd zeer goed aangeschreven in reumatologisch onderzoek’ 

Gepubliceerd op donderdag 25 april 2019

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'