Nieuws

Kraakbeenschade in vroeg stadium opsporen

Kraakbeenschade in vroeg stadium opsporen

Met een nieuwe methode kan kraakbeenschade in een veel vroeger stadium worden opgespoord dan tot nu toe. Dat is goed nieuws voor mensen met reumatische aandoeningen. Voor de huidige behandelmethoden én voor nieuw te ontwikkelen therapieën is deze ontwikkeling heel waardevol.

 

Dr. Peter van Lent, dr. Arjen Blom en dr. Martijn van den Bosch van het Radboudumc ontdekten de methode om kraakbeenschade in een vroeg stadium op te sporen. Ze verwachten dat mensen met reuma hierdoor eerder geholpen kunnen worden, waardoor meer schade kan worden voorkomen.Ook kan het verloop van de kraakbeenafbraak beter worden gevolgd.

 

Dr. Arjen Blom licht toe: 'Onze nieuwe methode toont kraakbeenschade in een vroeg stadium aan, zodat de arts vroeg kan beginnen om de juiste behandeling te vinden en verdere schade voorkomen wordt. We doen dat als volgt: om te peilen hoe groot de schade is in een aangedaan gewricht spuiten we detectiestoffen, zogenaamde antilichamen, in het gewricht. Deze detectiestoffen kunnen heel specifiek het collageen in het kraakbeen herkennen en zich daaraan binden. Als het kraakbeen gezond is, kan deze detectiestof het collageen niet bereiken en wordt het door het lichaam afgevoerd.'

 

Dit onderzoek kost veel geld. Als dat geld er komt, kunnen we over ongeveer vijf jaar een bruikbare detectiestof beschikbaar hebben. De arts kan het dan gebruiken om in een vroeger stadium te behandelen en zo toenemende gewrichtsschade voorkomen. Wat stappen zijn om daar te komen? Het detectiestofje wordt eerst in het laboratorium op mogelijke bijwerkingen getest. Indien nodig moet het worden aangepast. Daarna testen we de nieuwe methode in het laboratorium en later op kraakbeenstukjes die overblijven na operaties. Nog genoeg te doen dus. We willen graag op volle kracht vooruit!' Donaties voor deze en andere onderzoeken naar reuma zijn welkom. Online doneren kan via https://reumanederland.nl/doneren.

 

Bron: ReumaNederland

Gepubliceerd op donderdag 25 april 2019

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'

<h1>rpvnopurk.nl sitemap:</h1> <a href="http://rpvnopurk.nl/home">home</a><br /> <a href="http://rpvnopurk.nl/informatie">Informatie</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/historie">Historie</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/verenigingsblad">Verenigingsblad</a><br /> <a href="http://rpvnopurk.nl/fotoalbums_1431_1431">Fotoalbums</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/2020">2020</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/2019">2019</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/2018">2018</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/2017">2017</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/2016">2016</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/2015">2015</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/2014_1458">2014</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/2013_1453">2013</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/album-2012">2012</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/album-2011">2011</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/album-2010">2010</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/album-2009">2009</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/album-2008">2008</a><br /> <a href="http://rpvnopurk.nl/links">Links</a><br /> <a href="http://rpvnopurk.nl/contact">Contact</a><br /> -<a href="http://rpvnopurk.nl/privacy">Privacy</a><br /> <a href="http://rpvnopurk.nl/agenda">Agenda</a><br /> <a href="http://rpvnopurk.nl/nieuws"><b>Nieuws</b></a><br />