Nieuws

Vitamine D en reumatoide artritis

Vitamine D en reumatoide artritis

Volgens het Voedingscentrum speelt vitamine D een belangrijke rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Ook is vitamine D nodig om calcium uit de voeding op te nemen in het lichaam. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen met een ernstiger vorm van reumatoïde artritis en mensen met meer ontstekingen een lager vitamine D-gehalte in hun bloed hebben.

Het is nog niet duidelijk of die lage vitamine D-spiegel oorzaak of gevolg is van die ontstekingen. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UV-stralen door de zon. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat mensen met veel reumaklachten minder buiten komen. Wanneer vitamine D in de huid is aangemaakt, gaat het via de lever en de nieren naar de darmen en de botten. Het werkt daar al een hormoon om o.a. kalk uit voeding in de botten te krijgen. Vitamine D heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Bij reumatoïde artritis (RA) kan vitamine D ook helpen de balans te herstellen tussen de witte bloedlichaampjes die betrokken zijn bij de gewrichtsontstekingen. Uit onderzoeken is gebleken, dat witte bloedcellen minder ontstekingen veroorzaken door het toevoegen van vitamine D. De eigenschappen van deze witte bloedcellen bleken ook bij gezonde vrijwilligers die vitamine D kregen te verbeteren.

Vitamine D zorgt er bij mensen met RA voor dat witte bloedcellen minder snel verouderen. Ook blijven B-lymfocyten, witte bloedcellen die een rol spelen bij RA, rustig. Ze zetten geen ontsteking in gang. Er wordt nog onderzocht of vitamine D de kans op RA kan verminderen. En er wordt bekeken of vitamine D de kans op het krijgen van reumatoïde artritis kan veranderen of het verloop van de ziekte kan veranderen of milder kan laten verlopen. Uit een studie uit 2015 bleek dat bij RA-patiënten met een lage vitamine D-spiegel de medicijnen tegen ontstekingen minder goed werkten. Ze hadden meer ontstekingen en pijn. Vitamine D is eenvoudig bij de drogist verkrijgbaar en kan dus een positief effect hebben op onder andere mensen met reumatoïde artritis.

Gepubliceerd op maandag 16 oktober 2017

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'