Nieuws

Onderzoek naar moeheid reuma

Onderzoek naar moeheid reuma

Mensen met reuma hebben vaak last van vermoeidheid. Deze klacht krijgt vaak minder aandacht dan pijn, terwijl de nadelige invloed op de kwaliteit van leven net zo groot is. Dankzij het Reumafonds kan dr. Mechiel Korte onderzoek doen naar een nieuwe manier om vermoeidheid te bestrijden.

 ‘Als je een acute infectie hebt gekregen, bijvoorbeeld door een open wond, is het goed dat je moe wordt om het even rustig aan te doen, zodat je kunt herstellen. Problemen ontstaan als een ontsteking chronisch is zoals bij verschillende vormen van reuma en dat signaal voortdurend wordt afgegeven. Dan is het niet nuttig meer.’ ‘We vermoeden dat ontstekingseiwitten vermoeidheid veroorzaken door in delen van de hersenen de aanwezigheid van twee stofjes (dopamine en glutamaat) te veranderen. Studies bij mensen met hepatitis C lijken iets vergelijkbaars te bevestigen. Verrassend genoeg heeft tot nu toe niemand dit mechanisme van vermoeidheid bij reuma bestudeerd. Dat gaan wij nu wel doen.’ Tijdens zijn onderzoek naar het welzijn van varkens en kippen zag dr. Mechiel Korte een heel nieuwe manier om vermoeidheid te bestrijden. Dankzij het Reumafonds kan Korte zijn idee verder uitzoeken voor reuma. Dr. Mechiel Korte houdt zich bij de Universiteit Utrecht onder andere bezig met dierenwelzijn en de hersenmechanismen betrokken bij angst, depressie en vermoeidheid en vond daarin de aanleiding voor zijn onderzoek. Korte: ‘Een assistent in opleiding van mij ontdekte een verband tussen een acute ontsteking en een eiwitje, waardoor haar proefdieren zich anders gingen gedragen.

Bijzonder onderzoek uit een bijzonder budget
Onverwachte invalshoeken zorgen geregeld voor wetenschappelijke doorbraken. Ook voor de reumatologie wijzen ontdekkingen uit andere vakgebieden soms naar nieuwe interessante oplossingen. Sinds 2007 stelt het Reumafonds jaarlijks € 300.000,- beschikbaar voor onderzoek naar ontdekkingen uit andere vakgebieden die in de reumatologie nog niet eerder zijn onderzocht. Het onderzoek van dr. Mechiel Korte valt onder dit zogeheten Serendipitybudget.

Gepubliceerd op woensdag 11 oktober 2017

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'